Развигоре

Извођења

Врбице врбо зељена (1.4 MB, mp3)
О песми
Заспо Јанко (1.7 MB, mp3)
О песми
Синоћ Ђорђе кроз Ваљево прође (1 MB, mp3)
О песми

Група Развигоре основана је у Ваљеву 1999. године од стране људи који су се због своје љубави према народној култури скупили како би је сачували и повратили у живот. Посебан акценат стављен је на народну песму.

Свој рад Развигоре су започеле као део етно групе друштва истраживача Владимир Мандић-Манда. А сама интерпретација песама је створена на основу теренског искуства, које је углавном стечено по српским селима.

Само име групе потиче од словенске имагинативне душе. Развигор је име за ветар који почиње да дува у рано пролеће. Овај ветар буди природу, и биљке и животиње, а тако и трепери како девојачко тако и момачко срце. Развигоре су тако виле које позивају природу да се пробуди.

До сада имале су много концерата широм Србије, али и у инсотранству. Као први међу многим наступима издваја се традиционални Божићни концерт у Ваљеву. Овај концерт није традиција само за групу, већ за локално становништво града Ваљева. Поред овога треба поменути и концерте у Лозници, Тршићу, Мокрањчеви дани у Неготину, Етнографски музеј у Београду у сарадњи са јагодинском нео фолк групом Киновиа итд. Но, најбитнија ствар је та да Развигоре од свог самог почетка учествују на Саборима народног стваралаштва по целој Србији. Најпознатији су Чобански дани у Косјерићу, Сабор народног стваралаштва у Приликама код Ивањице, Топола, Бољевац - Црноречје у песми и игри итд. На овим саборима, Развигоре су неколико пута освајале прво, друго и треће место у категорији соло певања, дуета и групе.

Чланице:

^