КУД Опленац - Женска певачка група

Извођења

Јутрос рано сунце огрејало (1.4 MB, mp3)
2004. (Снимак је начињен приликом наступа женске групе (трија) на 32. Сабору у Тополи, октобра 2004, на централном концерту. Певају: Јелена Ђорђевић, Ксенија Милованчевић и Маја Стањевић.)
О песми

Женска певачка група КУД-а "Опленац" из Тополе оформљена је током 2002. године, под руководством Ане Богдановић, данас историчара уметности, и уз подршку тадашњег кореографа у КУД-у Мирослава Стефановића, етнолога.

Исте године је отпочела сарадња групе са Јеленом Јовановић, етномузикологом, која са групом сарађује до данас.

Ансамбл је проширен 2005. године доласком нових певача, тако да данас наступају у оквиру два ансамбла: старијег и млађег.

Чланице групе привржене су новијим популарним музичким жанровима у којима је традиционална музика третирана на различите начине. Истовремено, отворене су и за овладавање певачким вештинама које су неговале старије генерације сеоских и градских певача.

Са подједнаком посвећеношћу изводе новије, данас популарне, и старинске, далеко мање познате, па и заборављене напеве. Њихово извођење песама из Шумадије и Босне представља знак неоспорног континуитета у животу и преношењу овог репертоара. При учењу нових песама ослањају се на теренске и објављене аудио снимке и, делимично, на нотне записе.

До сада је група наступала на фестивалима, предавањима и концертима у земљи и у иностранству, у оквиру целокупног наступа КУД-а, али и самостално. Снимила је компакт диск под насловом "Са Опленца кликну вила" који чека на објављивање.

^